EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) Therapy

EMDR is een gestructureerde vorm van psychotherapie die wordt gebruikt om mensen te helpen de gevolgen van een traumatische of schokkende ervaring te verwerken. Het is een effectieve behandeling voor posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornissen, paniekaanvallen en andere psychische problemen die verband houden met traumatische ervaringen. EMDR sessies kunnen dus ook heel goed worden gebruikt bij verschillende (kleinere) soorten angsten en traumatische ervaringen. Ook voor (paarden)sport gerelateerde trauma’s is EMDR goed te gebruiken. Bijvoorbeeld: Durf je niet meer op je paard na een val, dan kan EMDR therapie helpen.

Hoe Werkt EMDR?

EMDR maakt gebruik van een reeks gestandaardiseerde procedures en protocollen. De therapie omvat in hoofdlijnen het volgende:

  1. Voorbereidingsfase: Ik leg uit hoe EMDR werkt en stelt je op je gemak. Afhankelijk van de situatie doen we wat (ontspannings-)oefeningen om terug te kunnen gaan naar de traumatische ervaring.
  2. Toegang tot herinneringen: Ik vraag je te concentreren op een specifieke traumatische herinnering zoals we aan het begin hebben besproken.
  3. Desensitisatie: Terwijl je deze herinnering voor de geest haalt, volg je met je ogen de bewegingen van mij, een ander visueel/auditief/sensitief stimulerend object of methode. Dit helpt de belastende herinneringen te verwerken.
  4. Installatiefase: Ik help je de positieve overtuigingen over jezelf versterken.
  5. Lichaamsscan: Ik laat je controleren of er nog spanning in je lichaam aanwezig is. Zo niet, dan sluiten we af. Mocht er toch nog wat spanning zijn dan herhalen we een aantal stappen.
  6. Afsluiting: De sessie wordt veilig afgesloten waarna je weer veilig in het hier en nu komt.

Voordelen van EMDR

EMDR wordt vaak gebruikt omdat het een snelle en effectieve manier is om traumatische herinneringen te verwerken zonder dat je de details hoeft te bespreken. Het kan helpen bij het verminderen van angst, depressie, stress en andere symptomen die verband houden met trauma.


Wil je meer informatie. Neem dan contact met mij op. Dat kan telefonisch of via whatsapp 0655363623, per mail info@dequic.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

Wil je direct een afspraak inplannen klik dan op deze knop:

U komt dan op de boekingspagina van Helene Delfgaauw Coaching & Advies.