Over

Helene Delfgaauw en DEquiC

.

Helene is geboren in Amsterdam waar ze als kind te maken kreeg met een oppas die helemaal paardengek was. Toen is het virus overgeslagen, alleen was het toen niet mogelijk om in Amsterdam op ponyrijles te gaan. De plannen van haar ouders waren om eerst te verhuizen naar het oosten van Nederland. Daarna mocht ze op ponyrijden. Dit gebeurde bij Ponystal Hengelo. Na een aantal jaren mocht ze ook op een pony van de manege twee jaar concours rijden.

Smoocky, een bonte C-pony met maanoog. Bonte pony’s waren toen een nog niet zoveel geziene kleur.  Hier kwam ze dus in aanraking wedstrijd rijden. Toen was het NKB, dat later opgegaan is in de KNHS. Met Smoocky heeft ze veel plezier gehad en veel geleerd. Uiteindelijk L2 dressuur en L-springen. Toen was het rijden van meerdere dressuurproeven nog niet mogelijk. Je reed één dressuur- en één springproef (tenminste als je éénmalig een winstpunt in de dressuur had gehaald).

Van jongs af aan is Helene gepassioneerd liefhebber van paarden en de paarden sport.  Ze start in de disciplines dressuur, springen en eventing.

 
 

Na de twee jaar op een manegepony moest ze nog even wachten voordat ze een eigen pony kreeg. Uiteindelijk werd Fjury ook een bonte D-pony gevonden. Fjury was vier jaar toen ze kwam en iets meer dan zadelmak, dus moest alles nog geleerd worden. Tot haar achttiende heeft ze op deze pony gereden, waarna haar zus de pony over nam. Met Fjury is ze M1 dressuur en M-springen geworden. Ook heeft ze op een Overijssels kampioenschap de tweede prijs behaald in het L-springen.  Tijdens deze jaren heeft Helene de opleiding gedaan voor BL-instructeur van de NKB.

 

Na de pony’s kwamen de paarden. Een eigen paard was niet mogelijk. Daarom heeft ze bij verschillende mensen vele paarden (aan-)gereden en uitgebracht op wedstrijden. Na haar studie heeft ze een baan gevonden en van haar eerst verdiende geld heeft ze toen eindelijk een eigen paard kunnen kopen. Dat was Mr. Ed (Eduard) een 6,5 jarige helaas verreden ruin. De stap zat er niet meer in. Ook naar buiten van het terrein af was een groot probleem. Maar door haar gedrevenheid en geduld is het voor elkaar gekomen.  Mr. Ed was een Ulschalla x Legaat en ontzettend lief. Niet voor mannen, daar had hij een hekel aan. Uiteindelijk is Mr. Ed in de wedstrijdsport L-springen, M2 dressuur en M-samengesteld geworden en op 27 jarige leeftijd overleden.

Toen ze ging verhuizen naar Westerhaar en Mr. Ed thuis kwam te staan bleek dat hij niet alleen wilde zijn. Hij sprong gewoon over de afrastering en ging opzoek naar soortgenoten. Toen is de vierjarige drachtige Truus (Nemelza) aangekocht.

 
 

Zoals aangegeven was Truus drachtig van Hemmingway. Nadat Spook geboren was is het rijden van Truus opgepakt. Ze was alleen zadelmak en moest dus nog veel leren. Helene heeft met haar L springen en L samengesteld gestart. Omdat ze te “heet” was, was het niet verantwoord om hoger te starten. Truus is vijf jaar uit de sport geweest door blessures. Truus is lang actief onder het zadel geweest en ivm haar leeftijd werd er met haar alleen ter afwisseling nog wat gesprongen en een crosshindernis genomen, maar dressuur heeft ze actief gelopen t/m haar 24 jaar. Toen heeft ze het sportpredicaat Dressuur behaald in de Z2 . Hierna heeft ze haar welverdiende pensioen gekregen. Aan dit pensioen kwam vroegtijdig een einde door een ongeluk in de wei. Hierdoor was Helene genoodzaakt haar uit haar lijden te verlossen en heeft haar op 21 november 2023 in laten slapen.

Truus heeft ook nog een tweede veulen gehad in 2009. Dat was een merrie. We hebben haar Eaïscha genoemd en ze is verkocht na het afspenen. Eaïscha is een afstammeling van Withaker.

 

Nemelza alias Truus (Ulster x Pretentent x Heidelber x Grandeur) geb. 1995

 

Spook alias voor Sovran Lady heeft maar een heel korte wedstrijdcarrière. Door een blijvende blessure is zij fokmerrie geworden. Op 26 november 2018, op 19,5 jarige leeftijd, heeft ze Spook moeten laten inslapen. Spook heeft vier nakomelingen gehad. Wajnouscha, ster, IBOP spr. (v. Rubbert R , 2003), D’Accord (v. Mermus R, 2008), Evajnouscha (v. V.Alba R 2009) en Haephestus (v. Chello III, 2011). Ook Hephestus is verkocht na het afspenen. Wajnouscha heeft nog een merrieveulen gehad van Troy, genaamd Beaux Yeux. Beaux is zadelmak verkocht op driejarige leeftijd. Met Wajnouscha heeft Helene voornamelijk dressuur gereden op wedstrijden. Ze is Z1 geklasseerd en heeft al voldoende punten om te mogen promoveren naar de Z2. Helaas heeft dat niet meer kunnen plaatsvinden. Vier dagen na haar 20ste verjaardag, heeft Helene haar ’s morgens languit liggend in de stal gevonden, Ze kon niet meer opstaan en heeft ze haar moeten laten inslapen. Wajnouscha had al wat kwaaltjes en daar is een trombose overheen gekomen met mogelijk kruislam tot gevolg. Alleen DÁccord en Evajnouscha zijn nog in haar bezit. Daar zijn geen wedstrijden mee gereden.

 
 
 
 
 
img831283938                                    IMG-20150102-WA0000                                          06122008265

                                

 

Naast het houden en fokken van eigen paarden heeft Helene de opleiding ORUN 3 Allround gedaan, de ORUN opleiding EHBO-paard en verschillende jury opleidingen gevolgd. Momenteel is ze jury Springen, Rijstijl Springen, Dressuur t/m M2 en Bixie. Om haar kennis up-to-date te houden volgt ze bijscholingen van de KNHS, maar ook aanvullende scholingsbijeenkomsten en evenementen van derden.

Vanaf eind 2012 is Helene instructeur bij Ponystal Hengelo, waar ze op dinsdagavond en woensdagavond beide dagen vier uur les heeft gegeven tot en met half oktober 2019.

In 2017 is door haar in samenwerking met Ponystal een SGW-clinic georganiseerd voor de leden die op de manegepony’s officiële wedstrijden mogen rijden. Tijdens de bekendmaking van dat aankomende evenement was er zoveel vraag van anderen om daar ook aan mee te mogen doen, en is het opengesteld voor iedereen.

Helene geeft en heeft bij verschillende maneges en rijverenigingen les gegeven. Ook geeft zij verschillende privélessen en trainingen.

De activiteiten kregen een steeds meer bedrijfsmatige vorm, waardoor Helene genoodzaakt was om het onder te brengen bij haar onderneming ADel, Adviesbureau Delfgaauw. De core business van ADel is echter Bedrijfsinnovatie, subsidie en Projecten. Equine Coaching & Advies was daarbij een buitenbeentje.

Om de verschillende bedrijfsactiviteiten duidelijk te scheiden is besloten om voor Equine Coaching & Advies een andere vorm te geven. Deze activiteit is vanaf 1 januari 2018 verder gegaan onder de naam Delfgaauw Equine Coaching, kortweg DEquiC.

Bij DEquiC staat de manier van leren door middel van plezier en een happy athlete voorop! Haar motto is: Niets moet, alles mag; proberen geeft een lach!

Inmiddels heeft Helene ook de opleiding voor Mental Coach voor Ruiters succesvol afgerond en is ze dus ook hierin gediplomeerd. Ook voor de opleiding EMDR-therapeut is ze geslaagd.

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag? Vul dan het contactformulier in. Helene neemt dan spoedig contact met u op.

 

50

jaar actief paardensport

9999999

ontelbare momenten plezier

365

dagen passie per jaar

8

KWPN paarden gefokt

2

New Forest Pony gefokt