EMDR & Zelfcompassie
Op vrijdag 31 mei volgde ik een online verdiepingsbijscholing met als thema: EMDR & Zelfcompassie, van Floor Slagter. Tijdens deze scholing kwamen er naast theorie een aantal oefeningen aan bod en hoe ik die oefeningen kan integreren in mijn EMDR sessies.
Zelfcompassie en EMDR nader bekeken:
Zelfcompassie en Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) zijn beide benaderingen die gebruikt kunnen worden in therapie/sessies, maar ze hebben verschillende doelstellingen en methodes.
Zelfcompassie: Zelfcompassie gaat over het ontwikkelen van een vriendelijke en begripvolle houding ten opzichte van jezelf, vooral in tijden van falen of lijden. Het bestaat uit drie belangrijke componenten:
- Zelfvriendelijkheid: Zacht en begripvol zijn voor jezelf in plaats van zelfkritiek.
- Gezamenlijke menselijkheid: Het erkennen dat lijden en imperfecties deel uitmaken van de menselijke ervaring.
- Mindfulness: Het balanceren van pijnlijke emoties zodat ze niet worden genegeerd of overdreven.
Zelfcompassie kan helpen om veerkracht te vergroten, zelfkritiek te verminderen en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen. Het kan vooral nuttig zijn bij het omgaan met stress, angst, depressie en trauma.
EMDR: EMDR is een therapeutische methode die wordt gebruikt om trauma’s en stress gerelateerde stoornissen te behandelen. Het bestaat uit acht fasen, waarbij de kern bestaat uit het herbeleven van traumatische herinneringen terwijl de de coach bilaterale stimulatie toepast (zoals oogbewegingen, tikken of geluiden). Het doel is om de emotionele lading van traumatische herinneringen te verminderen en deze op een meer adaptieve manier te integreren in het geheugen.
Relatie tussen zelfcompassie en EMDR: Hoewel zelfcompassie en EMDR verschillende benaderingen zijn, kunnen ze elkaar aanvullen in therapie/sessie:
- Voorbereiding op EMDR: Zelfcompassie kan helpen om mijn cliënten emotioneel voor te bereiden op de intense ervaring van EMDR-therapie. Door een meer ondersteunende houding ten opzichte van zichzelf aan te nemen, kunnen mijn cliënten zich veiliger en veerkrachtiger voelen.
- Nazorg na EMDR: Na een EMDR-sessie kunnen mijn cliënten zelfcompassie gebruiken om zichzelf te troosten en te ondersteunen bij het verwerken van opgeroepen emoties en herinneringen.
Kortom, zelfcompassie en EMDR kunnen complementaire rollen spelen in mijn therapie/sessies, waarbij zelfcompassie mijn cliënt helpt om een ondersteunende interne omgeving te creëren en EMDR specifieke traumatische herinneringen aanpakt.
Comments are Closed