Artikel in Phryso over paarden wegen gepubliceerd

Vandaag is het artikel over paarden wegen gepubliceerd op de website van Pryso.com.

Mobiele paardenweegschaal weegt paard tot op de kilo nauwkeurig

augustus 8, 2022

De 11-jarigen en 1.54 meter hoge Joy (Andries x Remmert) van Kirsten Rensink op de weegschaal (foto: Judith Nijlant)

Hoeveel kilo weegt je Fries precies? Voor de meeste eigenaren een vraag waar ze geen exact antwoord op hebben. Helene Delfgaauw van Delfgaauw Equine Coaching (DEquiC) uit Haaksbergen heeft een mobiele weegschaal waarbij ze paarden thuis of op locatie weegt. Inmiddels hebben er ook vele Friezen op gestaan. Meten is weten, stelt Helene. ‘Tussen het geschatte en nagewogen gewicht kan wel 150 kilo zitten.’

Tussen 500 en 700 kilo

De gemiddelde Fries weegt tussen de 500 en 700 kilogram. Dat gewicht kan je doorgaans vergelijken met een gemiddeld warmbloedpaard zoals een KWPN’er, is Helenes ervaring. Maar wat is gemiddeld? Want hoe zwaar een individueel paard exact weegt, heeft ook te maken met leeftijd, bouw, conditie en hoe getraind een paard is. ‘Een gespierd sportpaard bijvoorbeeld kan zwaarder wegen dan je op basis van stokmaat en borstomvang zou verwachten. En doorgaans zijn de meeste recreatief gereden paarden te ruim in conditie, maar om hoeveel extra kilo’s gaat het dan?’

Foto’s: Judith Nijlant

Meetlint te grove indicatie

Het is dus moeilijk om het paardengewicht realistisch te schatten, stelt Helene. ‘We kennen allemaal de meetlinten waarbij je het gewicht kan schatten aan de hand van de borstomvang. Maar ik heb gemerkt dat dat soms een te grove indicatie is. Zeker bij bijvoorbeeld meer rondgeribde rassen als de Fries.’ Voor dierenartsen is het ook niet altijd duidelijk. ‘Ik vroeg mijn dierenarts laatst eens om het gewicht van mijn paard te schatten. Hij bleek er 150 kilo naast te zitten.’
En dat terwijl het exacte gewicht belangrijk is voor het bepalen van de juiste hoeveelheid voeding, wormmiddel, medicijn of voedingssupplement. Maar ook de groei van jonge paarden of het gewicht van paarden op dieet zijn door weging beter te volgen en zonodig bij te sturen. ‘Steeds meer maneges stellen bovendien een gewichtslimiet voor ruiters in, waarbij het ook handig is om te weten hoeveel het paard zelf weegt.’ Soms is de reden van het wegen van heel praktische aard. ‘Ik kom paarden wegen om vast te stellen of de auto van de paardeneigenaar de totale combinatie van trailer en paard wel mag trekken.’

Weegschaal in trailer

Helene, die ook instructeur en jurylid dressuur, springen en bixie is, kreeg interesse voor het wegen van paarden toen ze zelf een paard had dat ze moeilijk op gewicht kon houden. Helene schafte vorig jaar daarom een veterinaire weegschaal aan voor landbouwhuisdieren aan en heeft inmiddels vele paarden aan huis of op locatie gewogen.
Zo’n veterinaire weegschaal is overigens niet nieuw. ‘Bij veel dierenartsenpraktijken kun je je paard ook laten wegen op zo’n weegschaal. Alleen is het niet voor elke paardeneigenaar mogelijk om met zijn paard naar de praktijk te komen.’ Helene vervoert de weegschaal in een paardentrailer, waarbij de bodem rondom de weegschaal op gelijke, dus veilige, hoogte is gebracht met de weegschaal zelf. ‘Het paard stapt in de trailer, we wegen en het paard kan er weer uit. Vrijwel altijd werkt dit prima. Wil het paard niet op de trailer, dan is het een optie om de weegschaal eruit te halen. Ook weeg ik wel vanaf de grond bij grotere groepen paarden.’

Laagdrempelig wegen op keuringen

De paardenweegster hoopt dat mensen bewuster bezig gaan met het gewicht van hun paard als zij op een laagdrempelige manier hun paard kunnen laten wegen. ‘Het is voor mij ook mogelijk om bijvoorbeeld bij een manege een middag lang paarden te wegen. Of denk aan evenementen als stamboekkeuringen, fokdagen of wedstrijden. Hoe mooi is het als je je paard op zo’n moment ook eventjes op de weegschaal kan zetten?’

Comments are Closed